+36(32)522-000 titkarsag@szlmk.hu
Oldal kiválasztása

Lelkigondozó

 

Kórházunkban is dolgozik klinikai lelkigondozó, akinek a szolgálatát mindenki igénybe veheti kórházi tartózkodása során ingyenesen.

Miben segíthet egy lelkigondozó?

„Legyek a kendő, mely könnyet töröl,
Legyek a csend, mely mindig enyhet ad.
A kéz legyek, mely váltig simogat,
Legyek, s ne tudjam soha, hogy vagyok.”
(Reményik S.: Akarom)

A lelkigondozó a kórházban dolgozó „beszélgető ember”, aki meghallgat mindent, amit el szeretne mondani. Elbeszélget Önnel, ha ki akarja önteni szívét, elmondani gondjait, problémáit, félelmeit vagy örömét. Együttérzésre, megértésre számíthat, arra, hogyha megosztja terheit, könnyebb lesz azokat viselni. A lelkigondozó segít keresni miértjeire a választ, segít megkeresni további életútjának értelmét. A lelkigondozót a beszélgetéssel kapcsolatban titoktartás kötelezi.

Ki a kórház lelkigondozója?

Ocsovainé Zsélyi Rita klinikai lelkigondozó, pasztorális tanácsadó. Végzettségét a Semmelweis Egyetem és a Sapientia Főiskola képzésein szerezte.

Hogyan érhető el?

Hívható a következő telefonszámon:  (32) 522-000/3949-es gyorshívó. (E1063-as szoba.) Kérheti a nővérek segítségét is.

Ki találta ki ezt a szolgálatot?

A kórház lelkigondozója a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának keretein belül működik. Ezt a szolgálatot Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök alapította 2004-ben. A lelkigondozók fizetését a váci püspökség adja. Szolgálatukat ettől függetlenül mindenki igénybe veheti felekezeti, világnézeti hovatartozását nem számítva. A váci püspökség azért tartotta fontosnak létrehozni ezt a szolgálatot, hogy jelezze: a kereszténységben fontos, hogy ne hagyjuk magukra a betegeket, akiket nem megtéríteni, hanem egyéni helyzetüket, sorsukat megérteni szeretnénk.

Egyházi szolgálat a kórházban

Ha a saját egyháza lelkészével szeretne találkozni, vele beszélgetni, szentségeket felvenni, a lelkigondozó segít Önnek ebben.

Katolikus szentmise minden szerdán du. 3 órakor.
Evangélikus istentisztelet minden hónap 2. vasárnapján.

A kórházkápolna a GY épület földszintjén található.