+36(32)522-000 titkarsag@szlmk.hu
Oldal kiválasztása

Központi Dietetika Szolgálat

 

Dietetika, a gyógyító tevékenység szolgálatában A dietetika, alkalmazott táplálkozástudomány, mely megszabja az egészséges ember mindenkori szükségletét és megadja azt a módot, amellyel a mindenkori szükséglet a táplálkozással a legelőnyösebben fedezhető. A dietetika speciális követelményei elsősorban akkor érvényesülnek, ha nem egészséges emberről, hanem betegségről van szó. Ilyenkor a dietetika célja nem a maximális teljesítőképesség biztosítása, hanem az, hogy a beteg ember egészséges korában elért teljesítőképességet minél tökéletesebben és minél rövidebb idő alatt elnyerje.

A dietetika szerepe a gyógyításban egyáltalán nem csökkent, és a lényege nem az, hogy a betegek számára bizonyos ételek tilosak, tehát a megszorítások sorát tartalmazza, hanem tudományos alapon történő alkalmazkodás a megbetegedéshez és azoknak az étrendi lehetőségeknek a biztosítása, amelyek révén a beteg kondíciója fennmarad vagy helyreáll. A dietetika nemcsak tiltásból áll, hanem fokozott juttatásból is. A modern dietetikában az alapelvek a lényegesek, maga a diéta minden ember számára más és más, egyénien változó.

A diéta elengedhetetlen tartozéka a beteg gyógyításának, és a betegségek nagy sorában egyenrangú – ha nem is mindig egyenértékű – a gyógyszeres kezeléssel, a fizikális gyógyítással, a beteg életmódjának megadásával, a pszichoterápiával és esetleges más gyógyító eljárásokkal. A legtöbb gyógyszer hatását is elősegíthetik, vagy csökkenthetik a szervezetbe jutó anyagok.

 A betegélelmezésben a kóros folyamatok által megszabott fokozott vagy csökkent tápanyagigényből kell kiindulni. A betegélelmezés alapja tehát a kórélettani ismeret. A betegélelmezés csak akkor lesz megfelelő, ha fokozottan törekszik a kívánatos és ízletes étel juttatására. A beteg igényeinek, az egészségügyi előírásoknak, és az orvosi javaslatoknak az összeegyeztetése, a dietetikus feladata. A betegélelmezés ezeken át alakul a gyógyítást szolgáló tényezővé.

Dietetika, a diabétesz szolgálatában

A cukorbetegek számára a helyes életvitelhez szükséges ismeretek elsajátítása szó szerint „létfontosságú”. Ezért, hazánkban is kiemelt fontosságúvá kell tenni a cukorbetegek jelenleginél szélesebb körű felkészítését, ami – reméljük, már nem sokáig – hiányzik a hatékony ellátás alapfeltételei közül.

A cukorbetegek kezelése nem képzelhető el az étrend megfelelő módosítása, a diéta nélkül. A gyakorlatban ez bizonyul az egyik legnehezebben megoldható feladatnak. Nem véletlenül: étkezni, enni, inni nagyon jó dolog, a legfontosabb örömforrások egyike, azon túlmenően, hogy a táplálkozás az élet egyik alapfeltétele is.

Miért nehéz helyesen diétázni? Az egyik ok, a megszokás. Nehéz váltani. A másik ok: a diétával kapcsolatos széles skálán mozgó tévhitek sora. Az egyik véglet: nem is kell diétáznia, a másik véglet szerint: szigorú előírás szerint, grammra, percre pontosan étkezzen. A legtöbb ember számára nehézséget okoz, ha azt a tanácsot kapja, hogy változtasson étkezési szokásain, de nem magyarázzák el, hogy mit és hogyan. Mit érdemes változtatni? Mit egyen, mikor és mennyit?

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működő Központi Dietetika Szolgálat dolgozói ebben kívánnak segítséget nyújtani.

Verbói Eleonóra dietetikus
Ildzsáné Ipacs Ildikó dietetikus

06-32/522-000 (2431)