+36(32)522-000 titkarsag@szlmk.hu
Oldal kiválasztása

Ápolók Nemzetközi Napja

Ápolók Nemzetközi Napja

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya idén immár második alkalommal rendezte meg ünnepséget az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából.
Megjelentek
– Dr. Tőzsér Zsolt, a Nógrád Megyei Kormányhivatal igazgatója
– Feketéné Dr. Zeke Ildikó, kormányhivatalunk Népegészségügyi Főosztályának vezetője, Megyei Tiszti főorvos
– Bertókné Tamás Renáta, kormányhivatalunk Népegészségügyi Főosztályának vezető helyettese, Megyei Vezető Ápoló
– Békésiné Széll Máriá a Salgótarjáni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának járási vezető ápolója
– Erdős Erzsébet, a Balassagyarmati Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának járási vezető ápolója
– Dr. Bercsényi Lajos Szent Lázár Megyei Kórház Főigazgató főorvos
– Zsolnai Zsuzsanna, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola Tagintézmény vezetője
– Kalcsó Péterné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnöke

Magyarország első országos főápolónőjének hazaszeretete, erkölcsi tartása, önzetlensége, humánuma példa lehet a mai kor számára. Tisztelegve emléke előtt születésének 200. évfordulója alkalmából az idei évre a Magyar Ápolási Egyesület emlékévet hirdetett.
Kossuth Zsuzsanna és Florence Nightingale szellemi örökségének legfontosabb üzenete, hogy nekünk ápolóknak olyan életfilozófiát kell magunkévá tenni, amely mindig és mindenkor a segíteni akarást, az ember szeretetét és tiszteletét tükrözi.
Azonban a kor követelményei az egészségügyi technikák és technológiák fejlődése, az ápolás, mint tudomány a személyes tulajdonságokon felül lényegesen szélesebb képességeket és készségeket követelnek meg a ma ápolójától.
Nem egyszerű feladat ma itthon ápolónak lenni. Hivatásunk gyakorlása során jelen vagyunk az emberek mindennapjaiban ott vagyunk a születés csodájánál, a megkönnyebbülés vagy a fájdalom pillanataiban, bármikor, ha bajba kerülnek, támogatásra szorulnak és fogjuk a kezüket utolsó óráikban is. Hozzájárulunk az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez, a betegek gyógyításához és rehabilitációjához, részt veszünk az utánpótlás nevelésében, az oktatásban és a kutatómunkában egyaránt.
Az egészségüggyel kapcsolatos történések hosszú évek óta fokozott érdeklődésre tartanak számot laikusok és szakemberek körében egyaránt. Évről – évre sokasodnak a válság jelenségei, az egészségügyben uralkodó katasztrofális helyzetről mindennap jelennek meg hírek. Látjuk, hogy mi jellemzi az egészségügyet, s benne látjuk a mi helyzetünket is. Közvetlen közelről érzékeljük a gyakran méltatlan körülményeket, az ápolók számának megfogyatkozását, az egyre nagyobb terheket, a megbecsülés hiányát. Tudom, hogy a ma pályán levő nővértársaim nehéz, időnként kilátástalan helyzetben érzik magukat, higgyétek el sokszor én is így érzek. De mégis ott állunk a betegágy mellett, a rendelő ajtajában, a mentőautóban vagy a beteg otthonában nap, mint nap mosolyogva, mélyen elrejtve saját problémáinkat…
Sokat támadnak, és sokan bírálnak, de még többen ismerik el tevékenységünket.
Legyünk hálásak azért, hogy a sors ilyen szép hivatást adott nekünk.
Legyetek büszkék magatokra, akik kicsit mások vagytok, mint a többi ember: Mert értékelitek ezt az illékony kis életet, az egészséget, meglátjátok a mindennapok csodáját, és segíteni azt megláttatni másokkal is
Megtiszteltetés, hogy veletek szemben állva köszönhetem meg azt a munkát, amelyet nap, mint nap végeztek, de ne csak a mai nap legyen ünnep, hanem minden egyes pillanat, amikor egy beteg hálatelt pillantással néz felétek.
Kívánom, hogy jó egészségben még hosszú ideig meg tudjátok őrizni mosolyotokat, derűtöket és hozzáállásotokat, ezen gondolatokkal fejezte be köszöntőjét Bertókné Tamás Renáta.

TISZTI FŐORVOSI ELISMERÉSEK
Az idén másodszor, de reményeik szerint még nagyon hosszú ideig az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából Tiszti főorvosi elismeréssel díjazzák, azon ápolókat, ápolói csoportokat, akik munkájukkal, emberi tartásukkal követendő példát mutatnak az ápolók közösségének. Az elismerés rangjának megőrzése érdekében évente csak néhány díj kerül átadásra. Az idei évben a kitüntetésre érdemes kollégákat a fekvőbeteg szakellátás területéről választották ki, az Intézmények ápolásvezetőinek javaslatai alapján.
A díjakat Feketéné Dr. Zeke Ildikó és Bertókné Tamás Renáta adta át.

– Cserné Szabó Tímea
1988. augusztus 01. óta dolgozik a Pásztói Margit Kórházban ápolónőként.
Tímea az egészségügyi szakiskolát elvégezve a Sebészeti osztályon kezdett dolgozni. Innen a Kórház aktív fekvőbeteg ellátásának megszűnése után, 2007. április 01-én került a Krónikus belgyógyászatra, ahol azóta is, töretlen szorgalommal dolgozik.
Munkáját mindig türelemmel, nagy empátiás készséggel végzi. Nagyon kedvesen szólítja meg a betegeket, együttérzéssel bánik velük. Hozzáállását mindig a megértés, és segíteni akarás jellemzi. A munkatársaival jó viszonyt ápol, soha nem került konfliktusba senkivel. Mindig együttműködő, segítőkész, legyen szó akár helyettesítésről, műszakcseréről, vagy team munkáról.
Annak ellenére, hogy régóta dolgozik ápolóként sőt, 10 éve olyan osztályon ahol nagyon súlyos betegeket és haldoklókat látnak el, a kiégés jeleit egyáltalán nem venni észre rajta. Még az igen zavart, és rossz természetű, sértegető betegekkel is türelmes és megértő, az első hívásra megy és maximálisan ellátja a kéréseiket. Az osztályon nem igazán népszerű kötözéseket is önként vállalta, és mosolyogva teljesíti, sebészeti múltjából eredően is.
Az ő személyisége igazán az ápolónőt tükrözi, amikor a betegellátásról van szó. Halk szavú, csendes, megjelenése is nyugalmat sugároz. Pályafutása alatt nem végzett főiskolát, nem törekedett vezető szerepre, ő mindig szorgalmasan a beteg ágy mellett, a betegek segítésére, gyógyulásuk érdekében végezte áldásos tevékenységét. Jóságos hozzáállását a betegek is hamar megérzik, nyugodtan mernek hozzá fordulni segítségért, kéréseikkel meg merik őt keresni, mert tudják, soha nem kapnak visszautasítást.
A mindenki Timikéjét, közel három évtizedes, lelkes, értékes munkája érdemessé teszi az elismerésre, mert ő ízig-vérig ápolónő, a szó szorosan vett értelmében is.

– a Balassagyarmati Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet Intézeti Gyógyszertárának szakdolgozói munkacsoportja
A balassagyarmati kórház Gyógyszertárának szakdolgozói munkaközösségét jól képzett asszisztensek alkotják. Engedjék meg, hogy név szerint is bemutassam őket:
Bakóné Sivó Erika: 1978. szeptemberétől dolgozik az Intézeti Gyógyszertárban, szakasszisztens és főnővéri munkakörben így munkakörét rendkívüli széles feladategyüttes képezi. Szakmai konferenciákon számos esetben publikált, előadásaival díjakat nyert. Emberi magatartása, viselkedése példaértékű.
Tibay Gáborné, Évi: legrégebbi dolgozó a gyógyszertári asszisztensek körében.
1968-óta a legjobb tudása szerint végzi az expediáló szakasszisztensi feladatokat. Segítőkész, szeretik a betegek, kórházi dolgozók. 17-éve a Margaréta Patika oszlopos tagja.
Burgundi Csilla: 1985-óta végzi kiválóan a gyógyszertári szakasszisztensi munkáját. Munkatársaival kialakított kapcsolata jó, valamennyien elismerik munkáját.
„Ő a fő szervező.”
Kovácsné, Gyöngyi: gyógyszertári expediáló szakasszisztens. 1994-óta dolgozik gyógyszertárunkban. Fiatal, gyors, a rábízott munkaköri feladatokat felelősséggel látja el.
Éva, Csilla, Gyöngyi Ők hárman gyógyszerész mellett részt vesznek a gyógyszerészgondozásban, lakossági gyógyszerellátásban.

Klasszikus gyógyszertári feladatokat ellátó asszisztenseink:
Frankóné, Erzsike: 1990-óta kórházi dolgozó, gyógyszerellátási szakasszisztens.
Erzsike a kórházi infúziókkal kapcsolatos feladatokat végzi, „Ő a főpakoló”.
Munkatársaival való viszonya kitűnő, valamennyien szeretik, megbízható, segítőkész.
Jakus Adrienn: 1995-óta kórházi dolgozó, gyógyszertári asszisztens. A munkaterülethez tartozó feladatokat pontosan, lelkiismeretesen végzi. Munkatársaival lévő viszonya kiegyensúlyozott, valamennyien elismerik munkáját, „Ő a kisinformatikus, specis”.
Siposné, Edó: 1985-óta kórházi dolgozó, általános asszisztensi feladatokat akadálymentesen teljesíti. Fő feladata a kötszerek rendelése és kiadása az osztályokra,” Ő a fő kötszeresünk”.
Az asszisztensek magas színvonalon, elhivatottan, évtizedek óta végzik a gyógyszertári feladatokat.
Egy jól összeszokott csapat dolgozik együtt, akik méltóak a kitüntetésre.

– Szent Lázár Megyei Kórház Stroke osztály munkaközössége
A Szent Lázár Megyei Kórházban 1996-ban alakult a stroke részleg. Jelenleg 21 ágyon Dr. Tóth Viktória osztályvezető főorvos és Laczkó Erika főnővér irányításával 9 ápoló 1 segédápoló végzik a betegellátást, de ne feledkezzünk meg a nem közvetlen betegellátást végző adminisztrátorokról, takarítókról sem.
Nem egyszerű a kollégák helyzete, hiszen valamennyien kettős életet élnek a szó pozitív értelmében. Hiszen a civil életükben valamennyien feleségek, társak, édesanyák NŐK a megannyi szerepből adódó, megannyi kihívással küzdve. A másik életükben a munkahelyükön mindig a maximumra törekvő ápolók, támogatók, megnyugtatók, sorssal dacolók és halál ellen küzdők.
A stroke beteg ápolása csak team munkában lehetséges, az egyén szükségleteiből kiindulva rendkívül összetett ápolói tevékenységre van szükség a betegek ellátása és a hozzátartozók támogatása érdekében, ami a mindennapokban nem kis feladat, hiszen a strok-os beteg az egyik legkiszolgáltatottabb beteg, nem tud beszélni, nem tud mozogni s a kor előrehaladtával egyre súlyosabb problémákkal küzd. A betegség súlyossága miatt mind a beteg, mind a hozzátartozók felé nagymértékű empátiára van szükség, amelyet csak tovább fokoz az állapot kiszámíthatatlanságából, bizonytalanságból, félelemből adódó konfliktusok kezelése. A feladat komplexitása a fizikai és mentális terheltség sokszor teszi próbára a dolgozókat. Maguk is elfáradnak, elkeserednek, talán a reménytelenség is fel-felüti a fejét köztük.
Mindezek ellenére rendszeresen részt vesznek a szakdolgozók részére kiírt szakmai versenyeken. Előadásokkal színesítik, és egyben növelik a szakdolgozói konferenciák színvonalát.
A részleg munkatársai nagy szerepet játszanak a Szent Lázár Megyei Kórház Oktatási tevékenységében is. Mindennapi munkájuk mellett szívesen foglalkoznak a tanulók oktatásával, az ápolói feladatok begyakoroltatásával, az ápolói hivatás szépségeinek bemutatásával. Ennek eredményeképpen a tanulók kedvelt gyakorlati területévé váltak.
A közösség motiváltsága, nyitottsága az új feladatok megoldására való törekvés a mindennapi nehézségek ellenére is megmarad.
Az esetleges konfliktusokat igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül megoldani, mivel saját sérelmeik és terheltségük mellett a gördülékeny, szeretetteljes betegellátást tartják szem előtt.
Kevés szabadidejük ellenére igyekeznek közösségformáló programokat is szervezni, közösen ünneplik a névnapokat, a karácsonyt.

Feketéné Dr. Zeke Ildikó egy Márai Sándor idézettel kezdte köszöntőjét majd néhány gondolattal az ápolók mindennapi munkájához kívánt erőt kitartást és jó egészséget.