+36(32)522-000 titkarsag@szlmk.hu
Oldal kiválasztása

 

Képalkotó – Diagnosztikai és Intervenciós Osztály

Európai színvonalú Radiológiai Osztály

 

Osztályvezető: Dr. Fazekas Péter – szakmai vezető

Helye: A1 épület 1. emelet Radiológia

Telefon: +36 32 / 522 000 a központtól kérje az osztályt

 

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Radiológiai  Osztálya évtizedes magándiagnosztikai ellátás után, másfél éve újra az intézmény irányítása alá került.

Az orvosi gárdából tíz kolléga ért CT-diagnosztikához, hat kolléga az MR-hez, kettőjüknek  van emlővizsgálatok végzéséhez nélkülözhetetlen jártassági vizsgája, négyen pedig érkatéterező -intervenciós jártassággal rendelkeznek. Az orvosi csapatot tapasztalt,  lelkes asszisztensi  gárda lelkiismeretes munkája segíti a betegellátásban.
Ez a profi csapat elegendő a 200 ezres Nógrád megye és a 36 ezres Salgótarján radiológiai ellátásához. A Radiológiai Osztály jó felépítésű és kiváló beosztású, az elmúlt időszakban csupán egy képzéssel, megbeszélésekre alkalmas  közösségi konferenciatermet alakítottunk ki. A korábbi időszakban csak egyféle sugárral, röntgensugárral dolgoztunk. Az osztály mára röntgen, mágneses és ultrahang sugarat használ a képalkotáshoz. A korábbi időszakban az osztály magánszolgáltató által üzemeltetett átlagos profilú egység volt, mára viszont teljes körűvé vált a képalkotási modalitási kör.

A kórházi menedzsment profizmusának köszönhetően az ország egyik legmodernebb radiológiai osztálya jött létre 2015 végére. Összehasonlítva az osztály tavalyi teljesítményét az utolsó magánosításban eltöltött év teljesítményével egybevetve megállapítottuk, hogy az  a korábbinak több  mint kétszerese lett  vizsgálatok számá.
Az osztályon nincs orvoshiány, és nagyon nagy jelentőségű,  hogy  a területi illetőséggel ide tartozó betegek  2-3 héten belül röntgen, ultrahang, CT, MR vizsgálatát eltudjuk végezni, ami Magyarországon a megyékben alig mondható el. Az MR vizsgálatokat végzését a megyében úgy oldottuk meg, hogy Balassagyarmaton, Pásztón, Szécsényben a betegeket helyi előjegyzés alapján tudjuk fogadni, külön telefonálás nélkül.
Mindennek az az oka, hogy a megye lakossága viszonylag kicsi, és a megfelelő színvonalú szakmai munkához elegendő és jól képzett orvosi és asszisztensi kar áll rendelkezésre.  A megyében egyedül osztályunkon működik emlővizsgálati szűrőközpont, teljes kivizsgálási rendszerrel:  mammográfia, ultrahang, szövettani mintavétellel, stb.  Ennek következtében a kórházban nőtt az emlő műtétek száma is.
Az osztályunk szakorvosképzésre teljes körűen akkreditált.
A röntgenosztály teljes gépparkja SIEMENS gyártmányú. A CT- berendezés, 64 szeletes modell, kardio-diagnosztikára is alkalmas. Található egy 1,5T térerejű MR, azonnal teljes vizsgálati körrel: neuro-, mozgásszervi-, hasi-, angio-, és mammográfia. A digitális modern érkatéterező berendezés (DSA)  mellett telepítésre került 3 direkt digitális röntgen berendezés és digitális mammográf. A képfeldolgozási hátteret egységes Siemens PACS-rendszer látja el. Mindent megteszünk azért, hogy az osztályon a vizsgálaton megforduló betegeinket magas színvonalon  ellátva segítsük gyógyulásukban.